Een andere wereld
Door: RR Kooistra
Blijf op de hoogte en volg Rowena
17 Maart 2018 | Denemarken, Kopenhagen
Het ontbijt werd met liefde door Gitte klaargemaakt en Johnny en ik maakten ons op om weer met de ferry naar het vasteland te reizen.
De Vrijstad Christiania was onze eerste bestemming en Johnny zei dat het een ontzettend bekende plek was. Mij kan je alles vragen over de vikingen en Noorse mythologie maar van wat er na die tijd zich in Denemarken heeft afgespeeld was ik niet mee bekend.
In Christiania is het alsof de tijd stil heeft gestaan sinds de zeventiger jaren. Vrijheid blijheid en overal waar je keek, standjes met drugs. Mijn (in die wereld) onschuldige zelf, schrok nogal van die makkelijk beschikbaarstelling van het spul. Ik probeerde het te vergeten en te kijken naar de creativiteit die de mensen uitten in het bouwen van hun (licht ontvlambare) huizen. Het is een werkelijk prachtige plek dat in sterk contrast staat met de georganiseerde 19de eeuwse panden buiten deze wijk.
Johnny en ik raakten niet uitgepraat terwijl we door de straten liepen van de ene wijk naar de andere. Hij vertelde me over de Spiraaltoren op de Vor Frelsers Kirke waarvan de spiraal met de zon mee had moeten draaien. De architect stond er na de bouw op en realiseerde zich dat het de verkeerde kant op draaide en maakte zichzelf vervolgens terplekke van kant.
Draken op daken, zware windstoten, bruggen overal, boten en mooie gebouwen kwamen op ons pad.
Het museum waar we gister geen tijd voor hadden, de Glyptoteket,
lonkte naar ons. We besloten dit museum vandaag te bezoeken en dat was een goede beslissing. Ik liep binnen en werd naar de door een koepel overdekte binnentuin getrokken. De collectie was prachtig en ik had het niet willen missen. Jeanne d'Arc en Brunhild kwamen zelfs voorbij! In het museumrestaurant in de tuin nuttigden we heerlijke versnaperingen voordat we de tour voortzetten in de stad.
Eenmaal buiten voelde het alsof ik weer een andere wereld in was gestapt. Wij beklommen de oude Rundetårn en zagen heel Kobenhavn. Het planetarium snel in en uit gelopen (die in Franeker is mooier). Als snack aten we een veggie Polser die echt heerlijk was. De kou was op die plek niet te harden en mijn vingers verloren al snel gevoel. Ik stelde voor om een warme drank te vinden en op te warmen. Dat werd in het luxe uitziende Café Norden.
We besloten hierna naar huis te gaan. Het was immers ook zo al een prachtige dag waarbij we veel hadden gewandeld. We liepen terug door de pot-smoking hippiewijk naar de auto en reden terug. Wij werden daar alweer zo perfect ontvangen. Gitte was niet fit en schotelde toch vegan heerlijkheden voor. Dal, homemade hummus, crème van bietjes en wortel, slarolletjes met rauwkost, bloemkool uit de oven en nog veel meer, allemaal dankzij Gitte. Johnny heeft het maar getroffen met haar en ik heb het maar getroffen met zulke vrienden. Italiaanse wijn en 10 jarige single malt Schotse whisky gedronken en de avond had niet mooier kunnen zijn. Wat een rijkdom.